sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pääsiäisen mangojuustokakku


Pääsiäispyhien jälkiruuaksi piti saada jotain keltaista ja raikasta. Pääsiäisenä oli niin loistavat kelit että päätimme herättää grillin talviunilta, ja mukavasti maistui tämä juustokakku grilliherkkujen jälkkärinä.

pohja:
200 g kaurakeksejä
100 g voita

täyte:
1,5 dl kuohukermaa
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
tölkki säilykemangoja sokeriliemessä
0,5 dl mangojen sokerilientä
7 liivatelehteä
(ripaus sokeria)

kiille:
2 purkkia Piltti mangisosetta
3 liivatelehteä

Koristeina sitruunamelissan lehtiä ja sokerihelmiä.

Murskaa keksit ja lisää joukkoon sula voi. Sekoita ja kaada irtopohjavuoan pohjalle. Taputtele kevyesti seos tasaiseksi. Valmista täyte: Laita liivatteet likomaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja vaniljakastike vaahdoiksi eri astioissa. Yhdistä vaahdot. Soseuta mangoviipaleet esim. sauvasekoittimella ja sekoita sose tuorejuuston joukkoon. Lisää mango-tuorejuusto vanilja-kermavaahtoon ja sekoita tasaiseksi. (Lisää hieman sokeria, jos haluat tästä ei-niin-makeasta kakusta makeampaa.) Kiehauta sokeriliemi ja sekoita pehmenneet liivatteet siihen. Lisää liemi täytteen joukkoon ja sekoita. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa. Kiillettä varten liota liivatteita kylmässä vedessä, kiehauta mangososeet ja lisää liivatteet niihin. Kaada hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä edelleen esim. seuraavaan päivään (vähintään kuitenkin neljä tuntia). Koristele kakku.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Karjalanpiirakat


Joitakin vuosia sitten leipomishuumani alkuaikoina tein jouluna karjalanpiirakoita kolmeen eri talouteen. Yhteensä niitä tuli varmaan yli sata. Samana jouluna leivoin paljon muutakin, mutta karjalanpiirakat jäivät hieman epämieluisana mieleeni niiden suuritöisyyden vuoksi. Tuon joulun jälkeen en ole piirakoita leiponut, sillä muistissani on ollut niiden herkullisen maun lisäksi se vaiva; puuron keittäminen, yksittäisten piirakoiden kauliminen, täyttäminen ja rypyttäminen.. Nyt päätin kuitenkin muutaman vuoden tauon jälkeen kokeilla taas, vähän pienemmällä satsilla. Mielessäni kummitteli ajatus piirakoiden leipomisesta eräisiin kesällä koittaviin suuriin juhliin, tosin nyt en enää usko että alan siihen hommaan. :) Mutta maun muistin oikein, herkullisiahan nämä ovat varsinkin uunituoreina.

20 piirakkaa:

Riisitäyte:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
vajaa litra maitoa
1 tl suolaa
3 rkl voita

Kiehauta vesi. Lisää riisit ja anna kiehua hetken aikaa. Lisää sitten maito ja kiehuttele hiljalleen välillä sekoittaen n. 30-40 minuuttia kunnes riisi on puuroutunut kunnolla. Lopussa lisää suola ja voi. Anna jäähtyä.

Taikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
4 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Sekoita puuhaarukalla kylmän veden joukkoon suola ja jauhot. Kun taikina on paksua vaivaa sitä kädellä hieman, mutta mahdollisimman vähän. Lisää lopuksi öljy. Muista välttää liikaa vaivaamista! Laita taikina jääkaappiin n. puoleksi tunniksi. Tämän jälkeen pyörittele siitä tanko, jonka jaat 20 osaan. Kauli taikinapalloista ruisjauhoja apuna käyttäen lättysiä ja pinoa ne lautaselle muovin alle. Laita jokaisen lättysen väliin hieman ruisjauhoja jotta ne eivät tartu kiinni toisiinsa. Muista myös pitää muovia niiden päällä, etteivät ne kuivu.

Kun kaikki lätyt on kaulittu aloita täyttäminen. Harjaa liiat ruisjauhot pullasudilla pinnalta pois ja lado lättysen päälle 1-2 rkl puurotäytettä ja levitä se kostutetulla veitsellä melkein koko lätyn päälle. Käännä reunat täytteen päälle ja rypytä taikina kauniisti peukalon ja etusormen avulla keskeltä ylä- ja alareunoja kohti. Paista 275 asteessa 10-15 minuuttia.

Voiteluun:
1 dl vettä
80 g voita

Kiehauta vesi kattilassa ja sulata voi siihen. Kun piirakat ovat valmiit kasta ne kummaltakin puolelta vesi-voiseoksessa. Asettele piirakat lautaselle, vuoraa lautanen voi- tai leivinpaperilla ja peitä vielä liinalla. Anna pehmetä noin puoli tuntia ja tarjoa sen jälkeen esimerkiksi munavoin kanssa.

tiistai 12. huhtikuuta 2011

Pinjan Siemenlimppu


Kerroinkin jo luomupiiristä, jonka kautta saan tilattua todella edullisesti lähialueen tuottajilta luomulaatuisia elintarvikkeita. Viimeksi kuormassa tuli minulle mm. seesaminsiemeniä, ruishiutaleita, ruisjauhoja, hiivaleipäjauhoja, pellavansiemeniä ja paljon muuta herkkua. Leipäähän niistä piti päästä leipomaan.

Tämä leipä on nyt täysin omien mieltymisteni mukaan leivottu, ja lisäsin siihen siirappiakin vaikka meillä isäntä ei ole mikään makean leivän ystävä. Tämä onkin minun ihan ikioma leipäni. Ja lähes 100% luomua. :)

2 limppua:

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl ruususuolaa
1 dl kaurahiutaleita
0,5 dl ruishiutaleita
0,5 dl rouhittuja hampunsiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
2 rkl pellavansiemeniä
2 rkl auringonkukansiemeniä
2 tl unikonsiemeniä
2 rkl siirappia
n. 8-10 dl hiivaleipäjauhoja
50 g voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, hiutaleet ja siemenet joukkoon ja sekoita. Alusta taikinaan jauhot ja lisää lopuksi sula voi. Anna kohota lämpimässä liinan alla reilu puoli tuntia. Leivo taikinasta neljä limppua ja kohota nekin vielä pellillä. Voitele kohonneiden limppujen pinta vedellä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Koita leivän kypsyys koputtamalla sitä pohjasta: jos leipä kumisee ontosti on se kypsä.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Tulinen linssikastike

Liityin Turun yliopiston luomupiiriin, ja sen kautta olen tilannut kaikkea ihanaa kuten linssejä, seesaminsiemeniä, quinoaa jne. puhumattakaan porkkanoista, sipuleista, jauhoista, leseistä, marjoista... Kaikki luomuna ja todella edullisesti. Kuivakaappi alkaa näyttää erittäin hyvälle! Nyt pitäisi vaan päästä käyttämään niitä ihanuuksia ruuanlaitossa ja leivonnassa. :) Tähän kastikkeeseen sain kätevästi käytettyä myös jääkaapin jämiä, kuten ranskankermat purkin pohjalta ja hieman pehmenneet tomaatit.

4 annosta (tai kaksi isoa annosta):
reilu 1 dl linssejä
2 sipulia
2 porkkanaa
4 valkosipulinkynttä
3 kuivattua chiliä
pari tuoretta tomaattia
tomaattimurskaa
loraus vettä
2 rkl ranskankermaa
pieni loraus soijakastiketta
ruususuolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen

Laita linssit kiehumaan veteen 20 minuutiksi. Suikaloi porkkana ja sipuli ja kuullota niitä oliiviöljyssä. Lisää tomaattimurska, tomaatit ja chilit. Hauduttele jonkin aikaa. Kun linssit ovat kypsiä kaada ne kastikkeen joukkoon ja lisää ranskankerma, vesi ja mausteita maun mukaan. Valkosipulin tykkään itse lisätä vasta aivan lopussa. Anna hautua kunnolla jotta maku voimistuu. Tarjoa esimerkiksi perunan, pastan tai quinoan kanssa.

torstai 7. huhtikuuta 2011

Lapsenlikan kuningatar-suklaakakku


Sain seurakseni innokkaan leipurioppilaan viime lauantaina. 8-vuotias neiti olisi halunnut leipoa mansikkakakkua, mutta mansikoita ei pakastimesta tällä kertaa löytynyt joten päätimme tehdä suklaakakulle täytteen mustikoista ja vadelmista valkosuklaavaahdolla höystettynä.

Pohja:
5 (huoneenlämpöistä) kananmunaa
sokeria
0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
vehnäjauhoja

Täyte:
200g valkosuklaata
4 dl kuohukermaa
mustikoita ja vadelmia
kostutukseen vadelmamehua

Kuorrutus:
150g maitosuklaata
1 dl kuohukermaa

Reunoille kermavaahtoa

Mittaa kananmunat lasiin. Ota samankokoinen lasi, johon laitat saman verran sokeria kuin munia on viereisessä lasissa. Ota kolmas samanlainen lasi, johon laitat kaakaojauheen, leivinjauheen sekä vehnäjauhoja sen verran, että niitäkin on lasissa tilavuudeltaan yhtä paljon kuin munia ja sokeria. Vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Vatkata saa sitten mieluummin liian pitkään, mikään vartin vatkauskaan ei välttämättä riitä (25 minuuttia alkaa jo riittää). Kun vaahto on valkoista ja sopivan kuohkeaa lisää joukkoon varovasti siivilän läpi jauhoseos ja kääntele se varoen puuhaarukalla taikinan joukkoon. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.

Valmista kakun paistuessa täyte. Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi, ja lisää hieman jäähtynyt suklaasula joukkoon. Älä enää vatkaa, vaan sekoita varovaisesti seos tasaiseksi.

Voit kokeilla kakun kypsyyttä haarukalla tai hammastikulla. Jos tikkuun jää raakaa taikinaa, on kakku raaka. Jos taas tikku tai haarukka on puhdas kakkuun pistämisen jälkeen on kakku luultavasti kypsä. Anna kakun vielä jäähtyä kunnolla ja leikkaa se sitten kolmeksi levyksi. Kostuta levy mehulla ja lado sitten päälle marjat ja kerros valkosuklaavaahtoa. Laita päälle toinen levy ja kostuta sekä täytä sekin. Päällimmäisen levyn päälle voi laittaa esim. leikkuulaudan painoksi ja sen jälkeen kakku siirretään jääkaappiin hieman jähmettymään.

Tällä aikaa voit valmistaa kuorrutuksen ja kermavaahdon. Sulata suklaa mikrossa ja kuumenna kerma kattilassa. Kerma ei saa kuitenkaan kiehua! Kun kerma on kuumentunut ota kattila liedeltä ja kaada suklaasula joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna hieman jäähtyä. Kaada sitten kuorrute kakun päälle ja sen jälkeen viimeistele reunat vielä kermavaahdolla. Koristelu tehtiin pikkuneidin mieltymysten mukaan sinisillä ja vaaleanpunaisilla nonparelleilla.

Hamppusämpylät

Sain vihdoin ostettua Ruohonjuuresta hampunsiemeniä, joita olen nyt sitten nakellut vähän joka ruokaan. :) Parhaita ne ovat mielestäni rouhittuna luonnonjogurtin päällä, mutta toimivat loistavasti myös vaikkapa sämpylätaikinassa.

16 sämpylää:

5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1-2 tl ruususuolaa
1,5 dl hampunsiemeniä
5-6 dl vehnäjauhoja
5-6 dl grahamjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva ja suola. Rouhi siemenet hienommaksi ja lisää joukkoon. Alusta jauhot taikinaan ja lisää lopuksi öljy. Anna kohota n. puoli tuntia, pyörittele sämpylöiksi ja paista 175 asteessa n. 15 minuuttia.