sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Mausteiset naanleivät


Bongasin Hellapoliisilta naanleipien ohjeen ja sitähän piti heti kokeilla, omilla sovelluksilla tietenkin. Koska kyse on itämaisesta leivästä, kuuluu siihen minusta olennaisesti jonkinlainen mausteisuus. Chiliä meillä tulee käytettyä muutenkin lähes joka ruokaan joten sitä päätyi sitten tähän leipäänkin korianterin kaverina. Hyviä tuli, tämä resepti hyppäsi heti ensimmäisellä kokeilukerralla omiin suosikkeihin.

Taikina:
2 dl vettä
25 g hiivaa
1 kananmuna
0,5 dl luonnonjogurttia
0,5 dl ruokaöljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
2 tl korianteria
3 kuivattua chiliä
1 tl leivinjauhetta
n. 6 dl vehnäjauhoja

Voiteluun ja pinnalle:
50 g voita
4 valkosipulinkynttä
Unikonsiemeniä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jogurtti, öljy, suola, sokeri sekä kevyesti vatkattu muna. Hienonna korianteri ja chili morttelissa ja lisää nekin joukkoon. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja alusta jauhot taikinaan. Anna kohota lämpimässä liinan alla tunti. Sillä aikaa valmista voiteluun tarvittava voisula, eli pilko valkosipulit pieneksi silpuksi ja lisää ne sulatettuun voihin.

Kun taikina on kohonnut leivo se pitkulaiseksi pötköksi jonka jaat 8 samankokoiseen palaan. Pyörittele paloista sämpylöitä ja kauli ne sitten litteiksi leipäsiksi. Anna kohota leivinpaperin päällä vielä hetki. Voitele leivät valkosipuli-voisulalla siten ettei valkosipulinpaloja tule voitelun mukana leivän päälle. Ripottele päälle vielä unikonsiemeniä. Paista 275 asteessa noin 5 minuuttia.

lauantai 8. tammikuuta 2011

Mustikkarahka


Rahka on nopea, helppo ja halpa iltapala. Se voi olla myös terveellinen jos kermasta korvaa osan vaikkapa luonnonjogurtilla ja sokerin määrässä ei liioittele. Tämän ohjeen ei ole kuitenkaan tarkoitus olla terveellinen vaan herkullinen (ei sillä etteikö terveellinenkin voisi olla maukasta). :)

4 annosta:
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
4 dl mustikoita
2 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahka ja mustikat sekä lopuksi sokerit. Pakastemustikat voi laittaa sulaneena tai jäisinä kummin vain tykkää.

perjantai 7. tammikuuta 2011

Kanarulla


Tällainen kokeilu tuli tehtyä. Idean sain Henskiksen kanaisesta rullasta josta muokkailin oman näköisen version. Eli runsaasti valkosipulia ja chiliä. :) Täytteinä voi tietenkin käyttää muutakin kuin kanaa, melkein mitä tahansa jämiä mitä kaapeista löytyy joten tämä toimii loistavasti jämäruokana. Tällä ohjeella tulee kaksi isoa rullaa, tuossa kuvassa on siis puoliksi halkaistu pötkylä.

Taikina:
2 dl vettä
4 valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl oliiviöljyä

Kastike:
Puoli purkkia tomaattimurskaa
3 tuoretta/kuivattua chiliä
3 valkosipulinkynttä
1 rkl ranskankermaa

Kanatäyte:
Puolikas paprika
2 sipulia
250 g maustamattomia broilerinfilesuikaleita
suolaa
mustapippuria
öljyä paistamiseen
ananasta, jalapenoja

Sekoita murskattu valkosipuli veteen. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhojen sekaan ja lisää joukkoon. Vaivaa tasaiseksi ja lopuksi lisää vielä öljy. Anna vetäytyä jääkaapissa sen aikaa kun valmistat kastikkeen ja täytteen.
Sekoita sauvasekoittimella tomaattimurskaan valkosipulisilppu, hienonnetut chilit ja ranskankerma. Paista kanat, sipulit ja paprikat pannulla kypsiksi. Lisää yrttisuola ja mustapippuri.


Jaa taikina kahteen osaan ja kauli leivinpaperin päällä levyiksi. Itse tein ensimmäisen rullan kanssa sen virheen että kaulin ja täytin levyn jauhotetulla pöydällä, ja arvatkaa vaan miten kävi kun yritin nostaa rullaa pellille leivinpaperin päälle... Rulla hajosi ja puolet täytteistä jäi pöydälle. Onneksi oli vielä toinen rulla pelastettavissa. Joten kannattaa kaulia suoraan leivinpaperilla! :) Levitä kaulitun taikinalevyn päälle kastiketta ja juustoraastetta. Laita kanatäytettä keskelle ja lisää päälle jalapenoviipaleita tai/ja ananasta. Kääri leivinpaperin avulla rullalle ja paista uunissa 200 asteessa vajaa puoli tuntia.

torstai 6. tammikuuta 2011

Valkosipuliset pestopuustit


Näitä olen tehnyt lehtitaikinasta joskus, mutta nyt päätin kokeilla Marielta saamani idean mukaisesti pizzataikinasta. Oli muuten ensimmäinen kerta kun teen jotain kuivahiivasta, joten kokeilu tämäkin. :)

16 puustia:

2 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä
purkki pestoa
2 dl juustoraastetta

Liota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen, alusta jauhot joukkoon ja lopuksi öljy. Anna taikinan kohota noin puoli tuntia. Kauli jauhotetulla pöydällä levyksi ja levitä pestokastiketta koko levylle. Ripottele päälle valkosipulisilppu ja juustoraastetta. Kääri levy rullalle ja jaa rulla 16 osaan. Paista puusteja muffinsivuoissa 200 asteessa n. 20 min. Voitelin muffinsivuoat varmuuden vuoksi tilkalla oliiviöljyä jotta kierteet eivät tarttuisi vuokiin kiinni. En osaa sanoa olisivatko tarttuneet ilman voitelua mutta nyt eivät ainakaan tarttuneet.

Lindströmin pihvit soijarouheesta


Lindströmin pihvit oli yksi lempiruokani lapsena, mutta nyt en edes muista milloin olisin viimeksi syönyt niitä. Koska meidän taloudessa ei mielellään syödä jauhelihaa piti nämä tietenkin tehdä kasvisversiona. En ole koskaan tehnyt jauhelihasta näitä pihvejä, saati sitten soijarouheesta joten tämä olikin todellinen kokeilu. Netistä löysin mitä erilaisempia ohjeita lindströmin pihveille, sekä lihalla että ilman, mutta mikään niistä ei oikein tuntunut omalta. Olen usein tehnyt kasvispihvejä ja päätin nyt soveltaa tuota hyväksi todettua reseptiä lindströmin pihveihin. Yllätyin itsekin miten hyviä näistä tuli, ja ihan oikean lindströmin pihvin makuista vaikka jauheliha puuttuikin. :)

10 pihviä:
2 isohkoa punajuurta
2 sipulia
1 peruna
4 valkosipulinkynttä
2 dl soijarouhetta
2 dl kermaviiliä
1 dl korppujauhoja
2 kananmuna
mustapippuria
yrttisuolaa

Keitä punajuuret melkein kypsiksi. Sekoita korppujauho ja kermaviili keskenään ja jätä turpoamaan. Raasta sipulit, peruna ja valkosipulit. Kun punajuuret ovat hieman pehmenneet ota ne jäähtymään. Lisää punajuuriveteen hieman suolaa ja laita soijarouhe likomaan siihen hetkeksi. Raasta jäähtyneet punajuuret. Sekoita keskenään raasteet, soijarouhe, kananmunat ja korppujauho-kermaviili sekä lopuksi mausteet. Vaivaa taikina tasaiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa noin tunti. Paista pannulla pieni pala taikinaa ja maista, tarvittaessa lisää mausteita taikinaan. Testinokareen jälkeen muotoile taikinasta käsin pihvejä ja paista niitä 5-10 minuuttia kummaltakin puolelta. Pihvit eivät meinaa kovin helposti pysyä kasassa nestepitoisuuden vuoksi joten käännä ne varovasti mahdollisimman ohuella paistinlastalla. Tarjoile perunamuusin ja kermaviilikastikkeen (joka tästä annoskuvasta jäi puuttumaan) kanssa.

keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Quesadillas de Atún


Näitä olen halunnut aina tehdä, mutta koskaan en jostain syystä ole saanut aikaiseksi. Yleensä sitä on halunnut pysyä tutuissa ja turvallisissa tortilloissa jos texmexiä tekee mieli. Nyt kun olen hieman ahkerammin alkanut keräillä tänne näitä reseptejä niin olen surffaillut lukemattomien kokkausblogien sivuilla ja lähes kaikilta on löytynyt quesadillat, joten pitihän minunkin kokeilla. :) Hyviä tuli.

4 kokonaista quesadillaa:
Paketti tortillalättyjä
Purkki tonnikalaa paloina öljyssä
Taco- tai salsakastiketta
8 valkosipulin-
kynttä
Oliiviöljyä
Juusto-
raastetta
Jalapeno-
viipaleita

Pilko valkosipuli pieneksi silpuksi ja kaada päälle tilkka oliiviöljyä. Laita yksi tortilla kuumalle pannulle ja levitä kastiketta letulle. Kasaa päälle juustoraastetta, tonnikalaa, öljyistä valkosipulisilppua ja jalapenoviipaleita. Laita toinen lettu päälle ja käännä koko systeemi varovasti. Yhtä quesadillaa ei tarvitse kovin pitkään paistaa (eikä liian kovalla lämmöllä!). Kun juusto on sulanut lätyn väliin on quesadilla valmis. Jaa pizzaleikkurilla neljään osaan ja tarjoa heti kuumana!

maanantai 3. tammikuuta 2011

Mokkajuustokakku


Löysin Kinuskikissan blogista Choko-cappuccinokakun ohjeen ja kahvinystävänä päätin kokeilla. Tietysti omat sovellukset tein ohjeeseen sen mukaan mitä kaapista löytyi. En viitsinyt ostaa esimerkiksi paketillista cappuccino-jauhepusseja pelkästään kakkua varten, mutta aikas ihanaa tästä tuli ilmankin.

Pohja:
200 g Digestive-keksejä
100 g voita

Täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta
100 g maitosuklaata
1,5 dl vahvaa kahvia
6 liivatelehteä

Koristeet:
Maitosuklaata
0,5 dl vispikermaa
0,5 dl vaahtoutuvaa vanilijakastiketta

Hienonna keksit muruksi ja kaada päälle sula voi. Sekoita ja kaada irtopohjavuokaan (leivinpaperin päälle). Laita liivatteet kylmään veteen ja keitä kahvi. Notkista tuorejuusto vatkaamalla, liuota liivatteet kuumaan kahviin ja lisää kahvi ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon vatkaten. Vatkaa vanilijakastike eri kulhossa ja lisää sitten vanilijavaahto tuorejuusto-kahviseokseen. Sulata suklaa ja lisää sekin lopuksi sekaan. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutamia tunteja.

Koristeita varten sulata suklaa ja tee minigrip-pussista tai vastaavasta pursotinpussi, jolla saat "piirrettyä" suklaasulasta kuvioita leivinpaperille. Laita leivinpaperi jääkaappiin jotta kuviot jähmettyvät ja siirrä ne sitten kakun päälle. Pursotuksia varten vaahdota kerma sekä vanilijakastike.

lauantai 1. tammikuuta 2011

Päärynäinen valkosuklaakakku

Taas yksi versio aina luotettavasta valkosuklaajuustokakusta! Tällä kertaa piti käyttää joulusta yli jääneet jo pehmenneet päärynät ja päätin kokeilla miltä päärynä maistuu valkosuklaan kanssa. Ja hyvältähän se maistui. :)

Tee siis valkosuklaakakku muuten ohjeen mukaan, mutta veden sijaan liota pehmenneet liivatelehdet kiehuvaan päärynämehuun (0,5 dl). Lisää täytteeseen.

Päärynäpäällinen:
3-4 pehmeää, lähes ylikypsää päärynää
3 dl päärynämehua
2 liivatelehteä

Leikkaa päärynät siivuiksi ja asettele ne hyytyneen kakun päälle. Kiehauta 3 dl päärynämehua kattilassa ja sekoita kylmässä vedessä pehmenneet liivatelehdet mehun joukkoon. Anna mehun jäähtyä ja kaada se sitten päärynäsiivujen päälle. Anna hyytyä muutama tunti ennen tarjoilua.

Chilicious Pizza Margarita


Extratulinen ja -valkosipulinen tomaattipizza jonka rasvaisuuden takaa tuplajuusto! :) Tomaattikastike kannattaa valmistaa jo edellisenä päivänä jääkaappiin, jotta väsyneenä ja mahdollisesti huonovointisena ei tarvitse alkaa liikoja säätämään. Mikään pikapizza tämä ei siis täytteiden puutteesta huolimatta ole, vaan oikean maun saaminen kastikkeeseen voi viedä aikaa. Kastiketta voi myös hauduttaa liedellä mahdollisimman pitkään jotta maut todella tuntuvat, mutta tässä se on vain sekoitettu sauvasekoittimella ilman kuumentamista.

Pohja (4 pellillistä):
5dl haaleaa vettä
50 g hiivaa
0,5 tl suolaa
n.10-12 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Liota murennettu hiiva veteen, lisää suola sekoita. Lisää jauhoja vähitellen sekoittaen vispilällä niin kauan kunnes taikina on sen verran paksua ettei vispilällä sekoittaminen onnistu. Vaivaa taikinaa sen jälkeen kädellä ja lisäile jauhoja sen verran että taikinasta tulee mukavan pehmeää ja kimmoisaa. Lisää öljy ja tarvittaessa vielä hieman jauhoja, ja alusta kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Tässäkin liian löysä taikina on parempi kuin liian kova, sillä kaulimisvaiheessa voi vielä lisätä jauhoja jos taikina tuntuu vielä liian löysältä. Laita taikinakulho liinan alle lämpimään paikkaan kohoamaan reiluksi puoleksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut kunnolla jaa se jauhotetulla pöydällä neljään osaan. Pyörittele ja vaivaa taikinapaloja pöydällä hetken aikaa, ja kauli ne lopuksi pellin kokoisiksi levyiksi.

Tomaattikastike:
tölkki valmista tomaattimurksaa
2-3 tuoretta tomaattia
1 sipuli
8 valkosipulinkynttä
5 tuoretta tai kuivattua kokonaista chiliä (tässä kolme lemon droppia ja kaksi inca red droppia)
0,5 dl oliiviöljyä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
mustapippuria


Hienonna chilit ja valkosipulit pieneksi silpuksi ja lisää ne oliiviöljyn sekaan. Anna öljyn maustua mahdollisimman pitkään, joten tämä vaihe kannattaa tehdä ensimmäisenä ennen taikinan valmistusta tai vaikka edellisenä päivänä jos mahdollista. Kaada tomaattimurska kulhoon ja lisää öljy sekaan. Pilko sipuli pieneksi silpuksi ja tomaatit paloiksi ja lisää nekin kulhoon sokerin, suolan ja mustapippurin kanssa. Sekoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi. Maistele ja lisää mausteita tarvittaessa. Levitä tasainen kerros kastiketta pizzapohjille ja lisää päälle kunnolla juustoraastetta. Paista uunissa 225 asteessa kunnes juusto on saanut väriä.

Ruisleipä leivinuunissa


Tämän ruisleivän perusohjeen löysin joskus Kotivinkistä, ja olen sitä hieman muokkaillut joka kerta leipoessani. Kotivinkin ohjeessa tehdään leipä alusta asti, eli ensin hapatin, sitten juuri ja sitten vasta taikina, ja leipomisaika venyy neljäksi vuorokaudeksi. Mutta kun juuren on kerran saanut tehtyä, voi sen pakastaa ja käyttää seuraavilla kerroilla jolloin tuoretta leipää saa noin vuorokausi homman aloittamisen jälkeen. Mitä useammin juurta on käyttänyt sitä parempaa leivästä aina tulee. Juuren voi valmistaa myös valmiista ruisleivästä (esim. Hellapoliisin ohje) jolloin juureen käytetyn ruisleivän maun pitäisi siirtyä leivottavaan leipään. En ole (vielä) kokeillut tätä tapaa, koska tavoitteenani on ihan oman makuinen taikinajuuri josta voisin leipoa tuleville lapsille ja lapsenlapsille maailman parasta ruisleipää. Että ei mikään vaatimaton tavoite. ;)

Itselläni on kotona käytössä vain normaali sähköuuni, missä on kyllä tullut hyvää leipää mutta leivinuunia parempaa paistopaikkaa leivälle ei luonnollisestikaan ole. Minulla oli mahdollisuus jouluna käyttää äitini leivinuunia, enkä tietenkään voinut tätä mahdollisuutta sivuuttaa. Lämmitin uunia puilla kolmisen tuntia ennen paistamisen aloittamista. Mittarin mukaan leivinuunin lämpötila oli paistohetkellä n. 200 astetta, mutta laski tasaisesti loppua kohden.

Hapatin juurta varten:
2,5 dl piimää
2,5 dl ruisjauhoja

Sekoita piimään jauhot ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä liinan alla 2-3 vuorokautta. Sekoittele muutaman kerran tänä aikana.

Taikinajuuri:
hapatin
1,5 litraa vettä
litra ruisjauhoja

Lämmitä vesi haaleaksi ja lisää hapatin siihen. Lisää kohta jauhot ja sekoita kunnes seos on puuromaista. Peitä liinalla ja anna tekeytyä huoneenlämmössä vähintään seuraavaan päivään. Juuri on valmista kun se kuplii ja tuoksuu raikkaan happamalle.

Leipätaikina:
juuri
25g hiivaa
3 rkl suolaa
3 dl pellavansiemeniä
n. 1,5 l ruisjauhoja

Lisää tekeytyneeseen taikinajuureen murennettu hiiva. Sen jälkeen suola sekä pellavansiemenet ja sekoita. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan kunnes se irtoaa vuoan reunoista. Parhaan koostumuksen oppii tekemällä, eli seuraavalla kerralla leipoessa voi jauhoja lisätä enemmän tai vähemmän. Hieman löysempi taikina on ainakin omasta mielestäni parempi kuin liian kova, sillä löysemmästä taikinasta tulee pehmeämpää leipää. Mitään puurovelliä ei taikina kuitenkaan saa olla! Kun taikina irtoaa kulhon reunoista laita se kohoamaan lämpimään paikkaan liinan alle. Parin tunnin kohottamisen jälkeen ota taikinasta nyrkin kokoinen köntti pakastimeen juureksi seuraavaa kertaa varten. Jaa leipätaikina 5-6 osaan (riippuu minkä kokoisia leipiä haluat) ja muotoile ne ruisjauhojen avulla limpuiksi leivinpaperille. Ripottele päälle ruisjauhoja ja kohota vielä liinan alla n. puoli tuntia, siirrä sen jälkeen leivät uuniin.

Paistaminen:

Sähköuunissa tehdessäni olen lämmittänyt uunin 250 asteiseksi, ja heti kun leivät on laitettu sisään olen laskenut lämpötilan 200 asteeseen. Leivät ovat paistuneet vajaassa tunnissa. Leivinuunissa tehdessäni lämpötila oli aluksi reilut 200 astetta ja viimeisten leipien valmistuttua noin 160 astetta. Tällöin ensimmäiset kaksi leipää paistuivat hieman liian pitkään ja ne paloivat vähän pohjasta, mutta seuraavat kaksi olivat uunissa noin puoli tuntia eivätkä palaneet. Leipien kypsyyden voi arvioida koputtamalla niitä pohjasta, jolloin ontto kumiseva ääni kertoo kypsyydestä.

Parhaimmillaan tämä(kin) leipä on ehdottomasti tuoreena! Lämmin ruisleipä oikean voin kanssa on suurinta herkkua! Pakastimeen talteen otettu taikinapala toimii seuraavalla kerralla juurena, ja silloin pala sulatetaan huoneenlämmössä ja käytetään hapattimen tavoin. Seuraavilla kerroilla olen tosin lisännyt taikinaköntin päälle litran vettä ja puoli litraa piimää pelkän veden sijaan, jotta saisin leivästä hieman happamempaa. Lisäksi hiivaa tarvitaan vähemmän, koska juuri toimii taikinan kohottajana. Ruisjauhot vain joukkoon ja taas tekeytymään ja seuraavana päivänä leipomaan!